Postní almužna: Odříct si pro pomoc druhým
8. února 2024 Charita Otrokovice

Postní almužna: Odříct si pro pomoc druhým

V postní době se mnozí z nás zamýšlíme nad tím, jakým způsobem bychom mohli přispět k ulehčení tíživé situace jiným lidem. Jedním z tradičních způsobů, jak toho dosáhnout, je účast na Postní almužně. Tato aktivita není jen o finanční podpoře potřebných, ale i o osobním odříkání, které nás posouvá k solidaritě a empatii.

Co je Postní almužna?

Postní almužna je tradice, která se týká především křesťanských společenství. Během postní doby, která začíná Popeleční středou, 14.2.2024 a končí Velikonoční nedělí, 24.3.2024, věřící si odříkají něco pro dobročinné účely. Peníze, které by jinak utratili například za pochoutky, zábavu či další příjemnosti, vkládají do postních krabiček, tzv. "postniček". Tyto krabičky jsou obvykle k dispozici v kostelích.

Proč se účastnit?

Účast na Postní almužně není jen o finančním příspěvku. Je to také o vnitřním úsilí a odříkání. Samotné slovo "almužna" nám připomíná, že odříkáváme něco pro dobro jiných. Tím, že se vzdáme něčeho prospěšného pro sebe, získáváme mnohem víc - klid v duši, pocit naplnění a především pocit, že jsme někomu pomohli.

Jak se zapojit?

Zapojení do Postní almužny je jednoduché. Stačí si vyzvednout papírovou pokladničku v kostele a během postní doby do ní vhazovat peníze, které bychom jinak utratili za vlastní potěšení. Může to být drobnost jako sladkost, káva v kavárně nebo dokonce i lístek na koncert. Po skončení postní doby jsou sbírky z těchto pokladniček předány do naší Charity.

Jaký má význam?

Výnos z Postní almužny neputuje někam daleko, ale zůstává v naší Charitě. Peníze z této sbírky pak mohou být využity k různým formám pomoci potřebným lidem. Od zaplacení letního tábora pro děti rodin v tíživé situaci až po podporu sociálních projektů ve farnostech.

Jaký je další krok?

Pokud znáte někoho, kdo by potřeboval pomoc, neváhejte nás kontaktovat. Můžete nám dát vědět přímo skrze pokladničku, do které vhodíte lístek s kontaktem a krátkým popisem situace. Naše Charita je tu pro to, aby poskytovala pomoc tam, kde je potřeba, a vaše podněty jsou pro nás cenné.

Postní almužna je výjimečná příležitost pro každého z nás přispět k ulehčení tíživé situace jiných lidí. Odřeknutí se něčeho pro dobro druhých nám přináší nejen radost, ale i pocit, že jsme činili něco skutečně hodnotného. A právě to je to, čím se postní doba snaží inspirovat.

Více informací najdete na:

Letak_postnicka_2024-1

Vladana Trvajová