Lidé nemusejí na ulici mrznout. Víme, jak jim pomoci. Charitní návod pro každého

Ilustrační snímek Jakub Žák

Mrazy udeřily a lidé bez domova opět umírají na ulicích. Přitom by nemuseli. Charita Česká republika pro ně zřizuje síť ubytoven a nocležen, které od prvních mrazivých dnů zvětšují své kapacity. Jenže mnoho bezdomovců sem vůbec nepřijde, přestože je situace kritická. Proto apelujeme na všechny, aby nebyli lhostejní a zapojili se do pomoci lidem bez domova spolu s námi.

Samaritán - provoz "seďárny" opět zahájen

Zima už klepe na dveře a tak i Charita sv. Anežky Otrokovice ve spolupráci s Městem Otrokovice včerejším dnem zahájila provoz "seďárny" pro lidi bez domova.

Jak je to u nás i jak to řeší jinde najdete v následujícím článku:

Světový den chudých: Slyšme volání lidí na okraji!

Ilustrační snímek Richard Bouda

Chudoba neznamená jen nedostatek, ale také vyloučení ze „spořádané“ společnosti, opuštěnost, osamění. Světový den chudých (18. 11.) je pro nás příležitostí slyšet „volání“ chudých a dát jim najevo svůj lidský zájem a nabídnout pomoc.

Arcidiecézní charita Olomouc hledá Ředitele/ Ředitelku do Charity Olomouc

Olomouc – Řídit organizaci, která pomáhá potřebným v duchu milosrdné lásky, umět ji prosadit a neustále upevňovat její zázemí. To je výzva. Charita hledá vhodného člověka na post ředitele/ ředitelky do Olomouce. Strukturovaný životopis s motivačním dopisem, představou o řízení Charity Olomouc a další dokumenty mohou uchazeči posílat na adresu Arcidiecézní charity Olomouc až do 19. října

Na Vánoční balíčky se letos těší 414 chudých dětí z Ukrajiny

Roman s vánočním dárkem Foto: P. Langer, ACHO

Chaloupka, ve které žijí dvě cizí rodiny. Nevede k ní silnice, cesta je bahnitá, plná děr. V ukrajinském Lopatynu takhle bydlí desetiletý Roman. Chlapec má Downův syndrom, rodina je chudá, loni neměla doma ani vánoční stromeček. O to víc chlapci udělal radost Vánoční balíček. Čeští dárci mu poslali sportovní bundu, papírové skládačky, hakisak a fotbalový míč. Arcidiecézní Charita Olomouc dopravuje dárky na Ukrajinu každý rok, letos má na seznamu 414 potřebných dětí, které zájemci z ČR mohou obdarovat. Je to o 73 dětí víc než loni...

Charita vyhlašuje sbírku na pomoc obětem tsunami v Indonésii

V pátek 28. září postihlo indonéský ostrov Sulawesi (Celebes) zatím nejsilnější ze série zemětřesení a to o síle 7,4 stupňů Richterovy škály. Následná vlna tsunami si vyžádala stovky lidských životů, celkový počet postižených obyvatel může dosáhnout několika set tisíc, podle některých odhadů až dva miliony. Charita Česká republika proto vyhlašuje finanční sbírku na pomoc obětem a obnovu země...

Financování domácí péče je neudržitelné. Sestry vstupují do stávkové pohotovosti

Ilustrační snímek Jakub Žák

Finanční zajištění domácí zdravotní péče ze systému veřejného zdravotního pojištění je dlouhodobě nedostatečné. Jednotlivé Charity musí tuto službu dotovat z jiných zdrojů, například z výnosu Tříkrálové sbírky. „Domácí zdravotní péče poskytovaná celostátně Charitou kolabuje. Proto se připojujeme ke stávkové pohotovosti zdravotníků,“ říká Ludmila Kučerová, koordinátorka zdravotních služeb Charity Česká republika.

Snížení dotací státu v sociální oblasti ohrozí životy lidí

Foto: Jakub Žák

145 tisícům, tolika lidem pomohla v loňském roce v naší zemi Charita Česká republika. Jako největší nestátní poskytovatel sociálních a zdravotních služeb v Česku proto považujeme za důležité upozornit v souvislosti s debatou o financování neziskových organizací, že jakékoli snížení dotací v sociální oblasti ohrozí životy lidí. A dodáváme, že dotace je naopak potřeba zvyšovat, protože celá sociální oblast je dlouhodobě podfinancovaná.

Na zdraví Haiti vyléčí chudé v Karibiku. Letos tam s Arcidiecézní charitou vyrazí i český lékař

Hranice, Olomouc, Svitavy, Zábřeh – Srpen ve jménu osvěžení a také dobrých skutků. Na dveře klepe již 4. ročník kampaně Na zdraví Haiti. Za kohoutkovou vodu mohou přispět hosté kaváren a hospůdek od jedné do nekonečna korun v Hranicích, Olomouci, Svitavách a Zábřehu. Za jejich příspěvky pak Arcidiecézní charita Olomouc uspořádá zdravotní kemp pro obyvatele, zejména děti, v odlehlé oblasti Baie de Henne. Letos na podzim tam s humanitární pracovnicí Charity zamíří i lékař.

Milí dobrovolníci, přijďte mezi nás a „vydejme se“ do Zambie

Kontejner pro Zambii. Pomozte nám pomáhat

Olomouc - V parných letních dnech zaměstnanci Arcidiecézní charity Olomouc sváží z dalekých koutů České republiky sesbíraný materiál do sbírky Kontejner pro Zambii. Charitní sklad v Olomouci se pomalu, ale jistě plní.  V tuto chvíli již není na co čekat… Do konce srpna musíme vše roztřídit, zabalit a připravit na dalekou cestu do jihoafrické Zambie. Sami to však bohužel nezvládneme, a proto se obracíme na vás, dobrovolníky.