Dobrovolnictví

Dobrovolníci přispívají ke zlepšení světa, jsou zdrojem síly a lidskosti.

Dobrovolník je člověk, který bez nároku na odměnu věnuje svůj volný čas, um a energii ve prospěch druhých.

Všude tam, kde je člověk, je místo pro dobrý čin.

Pokud se rozhodnete stát se dobrovolníkem, zkuste si odpovědět na následující otázky:

• Proč se chci stát dobrovolníkem a co od této činnosti očekávám?
  • Kolik času mohu dobrovolné činnosti věnovat?
  • Chci se účastnit dlouhodobých, krátkodobých nebo jednorázových činností?
  • Mám nějaké speciální dovednosti, schopnosti nebo zkušenosti, které bych při své dobrovolné pomoci mohl/a využít?
  • Jaká oblast dobrovolnické činnosti mě zajímá (například práce s dětmi, seniory, manuální práce, administrativní výpomoc atd.).

Odpovědi na tyto otázky by Vám měly ulehčit rozhodování, kde a komu chcete jako dobrovolník pomoci.

Co vám dobrovolnictví může přinést?

• pocit uspokojení a naplnění
  • navázání nových přátelských vztahů
  • získání nových zkušeností a dovedností
  • navázání profesních kontaktů
  • změnu životního stylu
  • posun v životních hodnotách

O dobrovolnictví podle zákona

Dobrovolníci mohou působit v sociálních službách v rámci ustanovení § 115 odst. 2 zákona č.108/2006 Sb., o sociálních službách. K dobrovolnictví se vztahuje zejména zákon č. 198/2002 Sb. o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů, který upravuje podmínky pro státem podporované dobrovolnictví, a nikoliv podmínky dobrovolné činnosti obecně. Akreditovaným dobrovolníkem se pak v rámci sociálních služeb rozumí pouze ta osoba, která působí na základě zákona o dobrovolnické službě, tzn. je vyslána tzv. vysílající organizací po předchozím proškolení.

Dle zákona o dobrovolnické službě se dobrovolnictví dělí na krátkodobé a dlouhodobé. U krátkodobé dobrovolnické služby se většinou jedná o pomoc při zajištění jednorázových akcí různých organizací. Délka trvání dobrovolnické služby v tomto případě nepřesáhne tři měsíce. Jako dlouhodobá dobrovolnická služba je označováno dobrovolnictví v minimální délce čtyř měsíců; může ale trvat i několik let. Tento typ dobrovolnictví je zákonem více chráněn a těší se též větší podpoře státu.

Jako dobrovolníci můžete pracovat:

• na plný úvazek, ale také při svém běžném zaměstnání či studiu
  • nárazově nebo pravidelně
  • v oboru, který je vám profesně blízký, i v odvětví zcela odlišném.

Je však nutné, abyste svoji dobrovolnickou službu vykonávali mimo svoji "hlavní" činnost, tedy mimo studium, práci či služební poměr. Dobrovolnictví se též nesmí provozovat v rámci podnikatelské či jiné výdělečné činnosti.

Výhody dobrovolnictví v akreditované organizaci (příklady)

• Výkon dlouhodobé dobrovolnické služby vám umožňuje zažádat o hmotné zabezpečení v nezaměstnanosti (tzv. podpora v nezaměstnanosti). Podmínkou je evidence u úřadu práce a výkon dlouhodobé dobrovolnické služby, která v průměru přesáhne dvacet hodin v kalendářním týdnu.
  • Doba dlouhodobé dobrovolnické služby přesahující v průměru dvacet hodin týdně se započítává jako relevantní doba pro účely důchodového pojištění.
  • Jako dobrovolník v akreditované organizaci máte smluvně zajištěné postavení.
  • Jste pojištěni proti škodám na zdraví a majetku, které vzniknou vám osobně, nebo které byste mohli neúmyslně způsobit dalším osobám.
  • S výkonem dobrovolnické činnosti máte minimální finanční náklady - vysílající organizace vám může hradit stravné, ubytování, cestovné či výpis z rejstříku trestů
  • Máte nárok na poskytnutí kvalitní přípravy k výkonu dobrovolnické činnosti a na poskytnutí pracovních prostředků a ochranných pomůcek.

Povinnosti dobrovolníka:

• Dodržovat zákon o dobrovolnické službě a podmínky výkonu dobrovolnické činnosti dohodnuté s vysílající organizací ve smlouvě.
  • Absolvovat přípravu k dobrovolnické činnosti.
  • Předložit zdravotní a jiné doklady (např. výpis z rejstříku trestů) podle požadavků vysílající organizace a povahy dobrovolnické služby
  • Splnit úkoly, ke kterým jste se zavázali.
  • Spolehlivost.
  • Mlčenlivost.
  • Nezneužívat projevené důvěry.
  • Požádat o pomoc, kterou při své činnosti potřebujete.
  • Znát a brát na vědomí své limity (časové, zdravotní atd.).
  • Být "týmovým hráčem".
  • Ztotožňovat se s posláním organizace, pro kterou činnost vykonáváte.

Akreditovaný dobrovolník u nás může pomáhat v těchto oblastech:

• nemocní a staří lidé
  • osoby bez přístřeší
  • osoby v tísni
  • ohrožené rodiny s dětmi

Jak na to?

Nejprve kontaktujte naši Charitu a domluvte se. Pak zavoláme koordinátora dobrovolníků u některé ze zprostředkujících organizací. Dohodnete si schůzku, na které se vám dostane podrobnějších informací: o dobrovolnictví všeobecně, o úloze dobrovolnického centra.

Dobrovolníci pracující mimo režim sociálních služeb

Na Charitě uvítáme také pomoc v rámci dobrovolné činnosti. V takovém případě se nejedná o dobrovolnictví podle zákona a ani není možné pracovat v rámci sociálních služeb, můžete ale pomoci např. v těchto oblastech:

• Tříkrálová sbírka
  • sbírky pro potřebné
  • humanitární aktivity
  • administrativa a organizace
  • PC, internetové stránky
  • fundraising
  • jiné

V takovém případě je třeba:

• Splnit úkoly, ke kterým jste se zavázali.
  • Být spolehlivý/á.
  • Dodržovat mlčenlivost.
  • Nezneužívat projevené důvěry.
  • Požádat o pomoc, kterou při své činnosti potřebujete.
  • Znát a brát na vědomí své limity (časové, zdravotní atd.).
  • Být "týmovým hráčem".
  • Ztotožňovat se s posláním Charity sv. Anežky Otrokovice.

Slovníček pojmů

AKREDITACE Ministerstvo udělí akreditaci organizaci, pokud doloží, že je schopna s ohledem na kvalifikační složení svých orgánů, zaměstnanců nebo členů, konkrétní projekty nebo programy dobrovolnické služby a finanční způsobilost organizovat přípravu a provádění dobrovolnické služby a plnit další povinnosti vyplývající ze zákona. Akreditace se uděluje na dobu 3 let.

VYSÍLAJÍCÍ ORGANIZACE Vysílající organizací je právnická osoba se sídlem v České republice, která dobrovolníky vybírá, eviduje, připravuje pro výkon dobrovolnické služby a uzavírá s nimi smlouvy o výkonu dobrovolnické služby za podmínky, že má udělenu akreditaci.