Samaritán - dřevěný kříž

Požehnání nového kříže v zahradě Azylového domu Samaritán se uskutečnilo ve čtvrtek 6. dubna 2017 v odpoledních hodinách za účasti významných hostů. Slavnostní akt žehnání provedl otec Bohumír Vitásek, který má na starosti duchovní oblast pro všechny Charity v rámci Olomoucké arcidiecéze a otec Josef Zelinka za otrokovickou farnost.

„Již delší dobu jsme přemýšleli, jak připomenout a nenásilnou formou nabídnout všem obyvatelům azylového domu Samaritán duchovní dimenzi lidského života. Tak vznikla i myšlenka umístit v naší zahradě kříž, který by pak mohl každý obyvatel azylového domu využít ke zklidnění či rozjímání. Výhledově bychom jej chtěli doplnit o dřevěnou lavičku v blízkosti kříže,“ přiblížil Aleš Jaroš, vedoucí služeb pro lidi bez domova Samaritán.

Návrh a představu podoby kříže si vzal na starost vedoucí služby Aleš Jaroš, který ve spolupráci s uměleckým řezbářem Martinem Cigánkem z Valašských Klobouk přetavil nápad v realizaci mohutného dubového kříže, se zapuštěnou siluetou Ježíše Krista vyrobenou z opálového skla. Mohutný kříž je kovářsky uchycen k zemi od Eduarda Vyorala z Malenovic.

„Věříme, že tento kříž i místo kolem něj nabídneme všem i jako symbol naděje. A přejeme si, aby umožnil našim uživatelům, zaměstnancům, ale i lidem okolo nacházet naději a motivaci v duchovním i běžném životě,“ uzavřel Aleš Jaroš.

Odkazy na články:

Galerie: